Gieten op de grens van het mogelijke.

Lovink Technocast is een ijzergieterij gevestigd in het oosten van het land (Terborg), dicht tegen de Duitse grens. Het is de grootste zelfstandige ijzergieterij die Nederland nog rijk is.

Vooruit kijken, vernieuwen en actief inspelen op ontwikkelingen: het loopt als een rode draad door de 100-jarige geschiedenis van Lovink Technocast.


Lovink Technocast is een jobbing- gieterij met bijzondere specialisaties, waardoor de binding met bepaalde sectoren erg sterk is. Op dit moment is er binnen de gieterij sprake van drie productgroepen, waarin de onderneming zich duidelijk door de hoge kwaliteit onderscheidt, en daardoor binnen die sectoren aan de top staat.


Deze drie groepen zijn:

  • Pandragers
  • Kachelgietwerk
  • Lost Foam gietwerk


PandragersDe geëmailleerde pandragers die Lovink Technocast produceert zijn visueel en qua eigenschappen van buitengewoon hoog niveau. In de gieterijwereld is het ook bijzonder dat uitval in ppm’s uitgedrukt worden, en niet, zoals gebruikelijk, in procenten.
Kachelgietwerk

Deze hoge visuele standaard is bij Lovink Technocast ook doorgezet naar kachelgietwerk: ook hier onderscheidt de gieterij zich door het zeer hoge niveau. Veeleisende kachelbouwers hebben de weg naar Lovink Technocast dan ook gevonden.

Lovink Technocast speelt ook in op de huidige markteisen, o.a. door het  leveren van kleine series in een grotere variëteit. Dit vraagt een zeer flexibele organisatie, zowel intern, maar ook van de toeleveranciers.


Lost foam.

Lost Foam gietwerk is een bijzondere groep. M.b.v. deze techniek is Lovink Technocast in staat om gietstukken te maken die op de conventionele manier niet of nauwelijks te realiseren zijn.

 

Hierbij is de gieterij vaak in staat om meerdere gietstukken tot één gietstuk te integreren, waardoor uiteindelijk de integrale kostprijs lager ligt dan de kostprijs van de som der delen. Technisch en economisch geeft dit natuurlijk voor de klant veel voordelen.


Het Lost Foam proces is ca. 20 jaar geleden opgepakt vanuit de U.S.A.. Lovink Technocast heeft de techniek in de loop der jaren steeds verder geperfectioneerd en uitgebouwd.


Grote stap hierin was de eigen productie van de schuimdelen. Lovink Technocast heeft nu de beschikking over 4 schuimmachines. Hiermee is de beheersing van het totale proces naar een hoger niveau getrokken.

Kern van het proces is de productie van een positief uit EPS of copolymeer. Dit kan uit meerdere schuimdelen bestaan die dan samengelijmd worden. De afzonderlijke delen zijn vaak lossend en relatief eenvoudig te produceren. Ook hier zijn al weer de nodige ontwikkelingen, want complexe matrijzen met bewegende schuiven zijn geen uitzondering meer.

 

Omdat er op het gebied van gietijzer in lost foam relatief weinig kennis is, is bijna alle know-how bij Lovink Technocast zelf opgebouwd. Lovink Technocast werkt met toeleveranciers die in deze ontwikkelingen meegaan.


Hiermee biedt Lovink Technocast mogelijkheden bij de fabricage van hydrauliekonderdelen, watergekoelde huizen, delen met ingegoten olieleidingen, pompen en compressoren.

Bij de ontwikkeling van dit soort gietstukken wordt Lovink Technocast al vroeg in het ontwikkelproces betrokken.

Het is voor Lovink Technocast tevens belangrijk dat het gieten m.b.v. lost foam een relatief schoon proces is, een voorwaarde om ook in de toekomst in Nederland te kunnen blijven produceren.

Lovink Technocast heeft voor de toekomst de strategie duidelijk in beeld: het bedrijf gaat verder op de

weg van produkt- en procesinnovatie.