Met hun kennis op het gebied van vacuümtechnieken biedt de van oorsprong Duitse firma Schmalz in Hengelo (O) oplossingen om producten zo snel mogelijk van A naar B te verplaatsen, van hout- en metalen plaatmateriaal tot verpakkingsmateriaal, van partijen dozen tot honderden blikjes frisdrank of trays. Innovatie en duurzaamheid staan daarbij voorop.

Met 16 dochterondernemingen wereldwijd kun je Schmalz gerust een grote speler in de vacuümmarkt noemen. De Nederlandse vestiging bedient vanuit Hengelo klanten door de hele Benelux. "Dat kunnen bedrijven in de verpakkingsindustrie zijn voor bijvoorbeeld het bewerken van halffabricaten of losse producten in verpakkingsmachines, maar ook bedrijven die een tilhulp nodig hebben voor het verplaatsen van zware halffabricaten of onderdelen", vertelt Jan Nijhuis, vestigingsdirecteur in Hengelo.
Meerwaarde in kennis en service
Handlingsystemen zoals slangheffers en railbaaninstallaties of vacuümcomponenten zoals zuignappen en vlakke grijpers; je kunt het zo gek niet bedenken of Schmalz heeft de techniek voor material handling in huis. Maar met het totaalpakket aan onderdelen en systemen is volgens de heer Nijhuis niet het enige waarmee het bedrijf zich onderscheidt. "Onze kracht is onze expertise en de bijbehorende service en ondersteuning die we daarbij leveren. Klanten komen naar ons toe met een aanvraag en samen kijken we dan stap voor stap welke oplossing hier het beste bij hierbij past. Welke afmetingen en gewicht heeft het product, om welk materiaal gaat het en hoe moet het verplaatst worden? Het is vaak niet even door een catalogus bladeren. Wij leveren een totaaloplossing, de klant wil ontzorgd worden."

Tests uitvoeren
Na het beantwoorden van deze vragen wordt gekeken welke vacuümtechniek het meest geschikt voor de applicatie is. "We doen soms testen, zowel op locatie als in ons eigen laboratorium, om onvoorziene problemen voor te zijn.
Zo hadden we een oplossing bedacht voor het verplaatsen van kazen die in plastic waren verpakt. Later bleek echter dat ze in de praktijksituatie net uit de koeling kwamen en de verpakking week af van het testmateriaal. Dat vereiste net even een andere aanpak en techniek: we moesten dus achteraf een aanpassing doen. Juist zodra het moeilijker wordt, zoals bij dit voorbeeld, komt onze kracht naar voren."

Industrie 4.0
De nieuwste trend is bij 'Industrie 4.0' ofwel het “Internet Of Things”, een ontwikkeling waarin bedrijven zich voorbereiden op technologieën van de toekomst. "Steeds meer apparaten kunnen op afstand worden gelezen en bestuurd via WiFi. Die trends  implementeren wij in de producten die wij leveren, zoals vacuüm schakelaars, grijpers of andere intelligente vacuümcomponenten."