SmartwayZ.NL: slimme mobiliteit testen en ontwikkelen in de echte wereld

 

SmartwayZ.NL is een innovatief samenwerkingsverband van overheden, markt- en kennispartijen (Triple Helix). Samen werken we aan het bereikbaar en leefbaar houden van Zuid – Nederland. Dit doen we vanuit diverse deelprojecten, waarbij Smart Mobility veelal centraal staat. Deelnemers binnen het programma zijn onder andere: Rijkswaterstaat, Ministerie van I&W, Provincies Noord-Brabant en Limburg, steden, kennisinstellingen en bedrijven variërend van telecombedrijven tot serviceproviders en van voertuigleveranciers tot vervoerbedrijven..

 

 

 

 

 

 

Achtergrond SmartwayZ.NL

Het gaat goed met de Zuid-Nederlandse economie. Goed nieuws, maar die groei heeft ook impact op de mobiliteit. De druk op ons wegennet neemt steeds verder toe. Om onze regio bereikbaar en aantrekkelijk te houden werken we nu aan de mobiliteit van morgen. Onze ambitie is om het slimste wegennet van Europa te realiseren, want de oplossing ligt niet alleen in extra asfalt of klassiek openbaar vervoer. Dit doen we met een team van zo’n 100 professionals, met diverse achtergronden.

 

Testen, door-ontwikkelen en uitrollen


SmartwayZ.NL ondersteunt bedrijven bij het testen, door-ontwikkelen én uitrollen van smart mobility oplossingen op grotere schaal. Daarbij maken we onderscheid tussen verschillende fases. We faciliteren startups bijvoorbeeld om hun prototype te testen in de praktijk. Biedt dit prototype een (redelijk) realistisch vooruitzicht? Dan kunnen verder ontwikkelde mobiliteitsconcepten getest worden in een echte omgeving, met echte gebruikers. Heeft het concept zich in deze fase echt bewezen, dan gaan we ‘opschalen’. Wat inhoudt dat we alles in het werk gaan stellen om het concept ook daadwerkelijk te implementeren.

 

 

 

Een innovatief idee?


Heeft u een innovatief idee op het gebied van slimme mobiliteit? Dan gaan we graag met u in gesprek. Als uw idee zou kunnen werken in de praktijk, gaan we u verder helpen. Dit doen we door gezamenlijk te experimenteren, te oefenen en te ontwikkelen in de echte wereld. SmartwayZ.NL beschikt over een testomgeving  in Zuid-Nederland op zowel rijkswegen, provinciale wegen als ook stedelijke wegen en afgesloten terreinen. 

 

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Koen Steenbakkers van SmartwayZ.NL via koen.steenbakkers@rws.nl.