CERESCON - HARVESTING INNOVATION

Selectieve aspergeoogstmachine

De eerste succesvolle ontwikkeling is een automatische selectieve oogstmachine voor witte asperges. Witte asperges worden nu nog met de hand geoogst. Zwaar werk waarvoor steeds moeilijker arbeiders gevonden kunnen worden. Daarnaast kent de huidige methode beperkingen wat betreft kwaliteit en kwantiteit van de geoogste producten.


Sparter

Sparter is enig in zijn soort en biedt de teler de volgende voordelen:

 • Betere kwaliteit asperges door een gepatenteerde ondergrondse detectiemethode. Hierdoor worden asperges geoogst vóórdat ze boven de grond komen, waardoor violetverkleuring wordt uitgesloten en er minder open koppen zullen ontstaan.
 • Hogere opbrengsten door minder verliezen t.g.v. ondergrondse detectie. Hierdoor kan ondergrondse schade beperkt worden t.o.v. handsteken. 
 • Hogere opbrengsten door betere kwaliteit omdat de aspergeoogstmachine het zandbed herstelt na het steken waardoor het percentage kromme asperges vermindert. 

Onlangs heeft Cerescon haar productportfolio uitgebreid met een
1-rijige zelftrekkende Sparter.


Extra voordelen:

 • Capaciteit 0,3 ha/uur; tot 30 ha per seizoen
 • Vervangt tot 25 handstekers
 • Snelheidsregeling voor optimale benutting van 2 steekrobots per rij
 • Eenvoudig transport over de weg middels trailer
 • Korte draaicirkel door compacte afmetingen: kan keren op 6 meter kopakker
 • Rupsbanden: minder bodemverdichting en zeer stabiel
 • Veel lagere investering voor de teler met goede terugverdientijd
 • Machinebediening door één operator; geen tractor nodig

Omdat de situatie bij elke teler anders is, variëren de terugverdientijden van de investering. Gemiddeld genomen worden de steekkosten met machinaal steken gehalveerd t.o.v. handsteken. 


Detecteren

Cerescon heeft een unieke gepatenteerde detectiemethode: geavanceerde naderings-sensoren detecteren ondergronds de asperges zonder de asperge aan te raken. Een zeer snel terugtrekmechanisme voorkomt dat de asperge geraakt wordt: de asperge beschadigt niet. De coördinaten van de asperges worden vervolgens doorgegeven aan een steekrobot.
Steken 
De gepatenteerde steekrobot (2 per rij) steekt de asperge vanaf de bovenkant van het bed, neemt in één beweging de asperge uit het bed en legt deze af op een lopende band. De tractor die de machine voortbeweegt blijft steeds met constante snelheid doorrijden waardoor de machine capaciteit zeer hoog is. De asperge wordt op een lopende band gelegd die de asperge transporteert naar een opvangunit. Achterop de machine staat één operator die de asperges van de opvangunit verplaatst naar verzamelkisten.


Zandbed herstel

Het gat dat achterblijft in het zandbed wordt vervolgens hersteld door de zandbedherstel module. Hierdoor blijft het zandbed tijdens het gehele seizoen homogeen. Sparter neemt het plastic vóór de machine van het zandbed en legt het na de steekacties weer terug.