Instrumentatie Universiteit Utrecht

Instrumentatie is onderdeel van de faculteit B├Ętawetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zij ondersteunt docenten, wetenschappers en studenten in hun onderzoek met het ontwikkelen, realiseren en onderhouden van unieke apparaten, instrumenten en laboratorium apparatuur. Tevens wordt er gewerkt voor andere universiteiten, kennis- en onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland.

 

Engineering

Klanten komen bij instrumentatie met een idee voor nieuwe apparatuur of met problemen met de huidige instrumentatie. Engineering denkt mee, ontwikkelt en ontwerpt nieuwe apparatuur, instrumenten en elektronica. Zowel hardware als software.

 

De expertise gebieden van Engineering liggen op het vlak van; (fijn)mechanica, optica, (UHV) vacu├╝m, thermodynamica, elektromechanica, elektronica, (ontwerp) microcontrollers, data-acquisitie (o.a. voor CERN), interfaces, programmeerbare hardware (VHDL) en software.

 

 

Realisatie

Alle apparatuur en instrumenten worden vervaardigd in de eigen werkplaats van instrumentatie. Hierdoor is er totale controle over het productieproces, de kwaliteit en de levertijd.

 

Voor het bewerken van metaal en kunststof heeft instrumentatie de beschikking over een machinepark met mogelijkheden tot o.a.; CNC draaien en frezen tot en met 5-assig simultaan, conventioneel draaien en frezen, draad- en zinkvonken, TIG en MIG lassen, solderen en warmtebehandelingen in ovens.

Glas-instrumentmakerij

De glas-instrumentmakerij ontwerpt en vervaardigt alles wat met (laboratorium) glaswerk en keramiek te maken heeft en kan glasmetaal verbindingen maken.

 

Glas typen welke verwerkt kunnen worden zijn o.a.; borosilicaat, soda glas, (optisch) kwartsglas en BK7.

Zowel warme als koude bewerkingen zijn mogelijk. Instrumentatie beschikt over apparatuur om te zagen, honen, stralen, lijmen, slijpen, polijsten (vlak en rond) en sinteren op hoge temperatuur.

 

Technisch projectmanagement
Instrumentatie adviseert en begeleidt het totale proces van vraag tot en met ingebruikname. Desgewenst kan het onderhoud van apparatuur en instrumentatie en periodieke keuringen verzorgd worden.

 

Tevens kan Instrumentatie ondersteuning bieden op gebied van intellectueel eigendom en octrooien.