Wat doet instrumentatie?

 

Instrumentatie levert ondersteuning bij ontwerpen, ontwikkelen, vervaardigen en in bedrijf houden van unieke instrumenten en laboratorium apparatuur. Als deel van de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht, zijn onze belangrijkste klanten, haar wetenschappers en docenten. Tevens werken wij voor kennis-instituten en derden.

 

De diensten zijn erop gericht om een instrument te vervaardigen op klantvraag, maar ook op kalibreren en onderhouden van eigen ontwikkelde of ingekochte instrumenten.

 

Instrumentatie bestaat uit de volgende drie afdelingen:

  • Engineering
  • Glas
  • RESO (Realisatie, Service en Onderhoud)

 

Engineering

 

Engineering ontwerpt nieuwe apparaten, instrumenten en elektronica. Met de hoge opleiding van onze medewerkers en moderne technische hulpmiddelen, waaronder CAD, FEM en EDA (Mentor Graphics), kunnen wij state of the art producten en projecten afleveren, inclusief technisch projectmanagement.

Expertise gebieden bevatten onder andere; (fijn)mechanica, optica,

 (UHV) vacuüm, thermodynamica, elektromechanica, elektronica, (ontwerp) microcontrollers, data-acquisitie (o.a. voor CERN), interfaces, programmeerbare hardware (VHDL) en software.

 

Glas

 

De glas-instrumentmakerij ontwerpt en vervaardigt alles wat met (laboratorium)glaswerk en keramiek te maken heeft. Zowel warme als koude bewerkingen van diverse soorten glas en keramiek kunnen worden verricht.

 

Glas verwerkt onder andere; borosilicaat, (optisch) kwartsglas en BK7, soda glas, keramiek en maakt glasmetaal verbindingen. Met een DMG-DM-US50 wordt koud glas ultrasoon gefreesd of geboord.

 

 

 

Verder is apparatuur aanwezig om te zagen, honen, stralen, lijmen, slijpen, polijsten (vlak en rond), sinteren op hoge temperatuur en vacuüm solderen.

RESO

(Realisatie, Service en Onderhoud)

 

Binnen deze afdeling is de mechanische realisatie en alle service- en onderhoudsactiviteiten samengebracht. Met een breed team van gespecialiseerde en gecertificeerde technici ingericht voor het bewerken van metaal en kunststof.

 

 

RESO biedt ondersteuning in de volgende zaken; productie van onderdelen, assemblage, reparaties, eerste lijnstoring, installeren van apparatuur, (preventief) onderhoud aan vacuümpompen, -80 vriezers, HPLC systemen, kalibreren van pipetten en balansen, NEN3140 keuring en contractbeheer voor validatie incubatoren, laminair flowkasten en ultracentrifuges.

 

Met het machine park is onder andere mogelijk; CNC draaien en frezen tot en met 5-assig simultaan, conventioneel draaien en frezen, draad- en zinkvonken, TIG en MIG lassen, solderen en warmtebehandelingen in ovens.