Fatec Engineering is een in Nederland gevestigd adviesbureau dat sinds 1996 advies, ondersteuning en trainingen geeft op het gebied van structural integrity in het algemeen en van vermoeiing in het bijzonder. Onze klanten bevinden zich in de wereld van de lucht- en ruimtevaart, rail- en wegtransport en infrastructuur.


Activiteiten

Dankzij een grote mate van ervaring met structural integrity (met name vermoeiing) van lichtgewicht constructies, opgedaan in de industrie en in universitair onderzoek, heeft Fatec Engineering de kennis en de mogelijkheden om waardevolle adviezen en ondersteuning te bieden op de volgende gebieden.


Adviezen

Wij kunnen u adviseren over een breed scala aan onderwerpen: component ontwerp, materiaal keuze, test specificaties, certificatie eisen en processen, onderhoud strategieën, inspectie methoden, etc.


Analyse

Fatec Engineering kan voor u analyses uitvoeren met betrekking tot vermoeiingslevensduren, scheurgroei & reststerkte gedrag, bepaling van belasting collectieven, etc.


Schade Onderzoek

Verlies van structural integrity kan leiden tot schades in of zelfs het falen van componenten. De dieper liggende oorzaak is niet altijd meteen duidelijk. Fatec Engineering kan u ondersteunen bij uw schade onderzoek. Hierbij maken wij gebruik van gereedschappen als breukvlak onderzoek, sterkte analyses, Weibull reliability engineering, etc.

Zijn er eenmaal schades, dan wilt u ook weten wat u kunt verwachten van de levensduur van gelijksoortige componenten. Daarnaast is het van belang te weten of de schade van incidentele of systematische aard is. Ook op dit vlak kan Fatec Engineering u ondersteuning bieden.

Nadat de schade is vastgesteld en geanalyseerd wordt het tijd voor oplossingen. Hierbij kan gedacht worden aan een verbeterd ontwerp, modificaties van componenten in het veld, geoptimaliseerde onderhoud strategieën en inspectie intervallen, betere inspectie methodes, etc.


Beschikbare Tools

Fatec Engineering werkt met de volgende software pakketten: Fatiga, NASGRO, ESACRACK, AFGROW, SuperSmith Weibull.
Daarnaast werkt Fatec Engineering met standaard rekencodes, zoals Eurocode, DNV, IIW.


Cursussen

Fatec Engineering biedt cursussen aan over structural integrity.

Een greep uit het cursusaanbod:
» Inleiding Vermoeiing
» Fatigue & Damage Tolerance voor Vliegtuigbouwkundige Ingenieurs
» Vermoeiing & FEM

Voor meer informatie kunt u onze cursus website bezoeken: www.VermoeiingsCursus.nl
Rekentool Ontwikkeling

Fatec Engineering biedt ondersteuning bij kennis en technologie overdracht. U kunt hierbij denken aan het ontwikkelen van rekenmethodieken, ondersteuning voor het ontwikkelen van technische handboeken, etc.
Een voorbeeld: een klant uit de automotive industrie produceert gelaste componenten welke een toelatingstest op vermoeiing moeten ondergaan. Door de resultaten van de proeven te relateren aan FE rekenresultaten kon een makkelijk toe te passen levensduur voorspellings tool voor de componenten worden ontwikkeld.


R&D

Als gespecialiseerd ingenieursbureau willen wij altijd vooraan staan bij ontwikkelingen in ons vakgebied. Dat betekent dat wij ook op het gebied van R&D actief zijn. Fatec Engineering werkt aan het verbeteren van vermoeiing voorspellings modellen en participeert in onderzoek naar nieuwe materialen zoals vezel metaal laminaten (b.v. Glare).

 

Naast eigen ontwikkelingswerk biedt Fatec Engineering ook de mogelijkheid van contract R&D aan.